Најава за авторизирани лица
Корисничко име:

Лозинка:


Регистрирај се 
Ја заборавив лозинката


Контакт

Адреса:
Државен завод за ревизија
Палата „Емануел Чучков“
ул. „Јордан Мијалков“ 
1000 Скопје
Република Македонија

Телефон:
(02) 32-11-262
Факс:
(02) 31-26-311

Е-маил: dzr@dzr.gov.mk 

За ДЗР

Ревизорски извештаи

Прописи и стандарди

Образец ИЗПМ

Извештаи на политичките партии

Јавни набавки

СоопштенијаПоследни вести


Интерен оглас за унапредувања Декември 2018

Интерен оглас за унапредување на четири (4) државни ревизори на работно место ревизор во Државниот завод за ревизија


Пријава за интерен оглас за унапредувања Декември 2018

Пријава за интерен оглас за унапредувања


Интерен оглас за унапредувања Декември 2018

Интерен оглас за унапредувања на еден (1) државен ревизор на работно место Советник на главен државен ревизор и еден (1) државен ревизор на работно место Раководител на ревизија за ИТ системи во Државниот завод за ревизија


Пријава за интерен оглас за унапредувања Декември 2018

Пријава за интерен оглас за унапредувања

Меѓународни активности

Годишен состанок на работната група за ревизија и етика на ЕУРОСАИ

На состанокот во Португалија претставници на ДЗР беа м-р Наташа Михаилова, виш ревизор и Мумин Абдулаи, помлад ревизор кои имаа презентација на анкетата за интегритет во јавниот сектор спроведена од ДЗР

Тркалезна маса за ревизија на финансирањето на политичките партии и изборните кампањи

Подршка на ДЗР од ЕУ и твининг партнерите

На Тркалезната маса во организација на ДЗР, шефот на делегацијата на Европската унија Н.Е. Самуел Жбогар даде отворена поддршка во насока на ревизија на партиите и изборните кампањи, а твининг партнерите ја изразија подршката преку размена на искуствата кои ги имаат ВРИ на Бугарија и на Хрватска


Интерен оглас за унапредувања

Интерен оглас за унапредувања на пет (5) виши и пет (5) самостојни државни ревизори во Државниот завод за ревизија


Пријава за интерен оглас за унапредувања

Пријава за унапредување на државен ревизор

Интервју на Насер Адеми, ЗГДР, за Anadolu Agency (AA)

„Ние сме чувари на парите на граѓаните“

Во Европа и во светот финансиската ревизија не е толку актуелна тема колку што е ревизијата на успешност. Ние како ДЗР секоја година одиме кон подигнување на ревизијата на успешноста, нагласува во интервјуто заменик главниот државен ревизор Насер Адеми

Меѓународни активности

Делегација на ВРИ на Косово во посета на ДЗР

Заменик главниот државен ревизор Насер Адеми ја прими и водеше разговори со делегацијата на ВРИ на Косово, предводена од главниот државен ревизор Бесник Османи, која престојуваше во еднодневна посета на Државниот завод за ревизија

Меѓународни активности

Државните ревизори во Варшава – тема „Ревизорска методологија“

На средбата во Варшава, организирана и реализирана од EUROSAI и ВРИ на Полска како резултат на активностите предвидени и проектирани во „Стратегискиот план на EUROSAI 2017-2023 година’, како претставници на ДЗР учествуваа м-р Тања Тасевска, државен советник за стратешко планирање и Сашко Геразов, виш ревизор

Состанок на ВРИ на земјите членки на Европската унија (11-12 октомври)

Делегација на ДЗР на состанок на Контакт комитетот

Делегација на ДЗР присуствуваше на состанокот на Контакт комитетот што се одржa во Дубровник, Хрватска на кој покрај претставници на ВРИ членки на Европската унија учествуваа и ВРИ од земјите кандидати за членство во Европската унија

Меѓународни активности

Поддршка од OECD – SIGMA на ДЗР

На средбата меѓу Насер Адеми, заменик главен државен ревизор и г-ѓа Бјанка Бретеше од OECD – SIGMA се водеше иницијален разговор во врска со потребите кои ги има ДЗР во однос на унапредување при вршењето ревизијата на основниот буџет на Република Македонија

Меѓународни активности

Рејмонд Хил и Паулина Станоева во посета на ДЗР

Претставникот на Генерален директорат за буџет на Европската комисија, Рејмонд Хил и г-ѓа Паулина Станоева, претставник на Делегацијата на Европската унија во Скопје остварија посета и разговараа со заменик главниот државен ревизор Насер Адеми и ПГДР, Тања Јаневска

Меѓународна соработка

Јубилеј на Националната ревизорска канцеларија на Косово

Делегација на ДЗР, предводена од заменик главниот државен ревизор Насер Адеми, присуствуваше на тематската конференција организирана по повод 15 години од формирањето на Националната ревизорска канцеларија на Косово, која се одржа во Приштина

Меѓународна соработка

Договор за соработка меѓу ДЗР и Судот за ревизија на Турција

Заменик главниот државен ревизор Насер Адеми и претседателот на Судот на ревизија на Турција Seyit Ahmet BAŞ потпишаа договор за соработка на билатерална основа како придонес за подобрување на ефикасноста на институциите во рамките на INTOSAI и EUROSAI

Твининг проект на ДЗР

Делегација на ДЗР во посета на Судот за ревизија на Република Словенија

Седумчлена делегација на ДЗР, предводена од заменик главниот државен ревизор Насер Адеми, оствари дводневна посета на Судот за ревизија на Република Словенија реализирана во рамките на твининг проектот „Понатамошно зајакнување на капацитетите и ефикасноста на ДЗР за вршење надворешна ревизија“

Собрание на Република Македонија

Усвоен Годишниот извештај на ДЗР за 2017 година

На продолжението на седницата број 58 на Собранието на Република Македонија, која почна на 29.08.2018 година, со 61 глас „за“ и ниту еден против беше усвоен „Годишниот извештај за извршените ревизии и за работењето на ДЗР во 2017 година“

Седница на комисија за финансирање и буџет

Донесени заклучоците по Годишниот извештај на ДЗР за 2017 година

На 30-та седница на собраниската Комисија за финансирање и буџет на дневен ред беше „Годишниот извештај за извршените ревизии и за работењето на ДЗР во 2017 година“, при што беа донесени заклучоци по истиот и извештајот е доставен за расправа на пленарна седница на Собранието на Република Македонија

Брифинг за новинарите организиран од ДЗР

Тема: Годишниот извештај за 2017 година

По повод издавањето на Годишниот извештај на ДЗР за работењето во 2017 година беше организирана новинарски брифинг на кој Мијалче Дургутов, ревизор задолжен за информирање на јавноста ги презентираше најновите податоци низ ревизорски бројки

Твининг проект на ДЗР поддржан од Европската унија

Состанок на Управниот комитет

Управниот комитет на проектот „Понатамошно зајакнување на капацитетите и ефикасноста на ДЗР за вршење надворешна ревизија“ во Скопје го одржа својот втор редовен состанок на кои се разгледуваа досега реализираните активности

Телевизиска дебата на тема ревизорски извештаи

Ацевски: Да не си ја вршеа работата ревизорите, ситуацијата ќе беше уште полоша!.

Државната ревизија има цел да ги штити државните средства и затоа менаџерите поставени од надлежните органи треба да водат грижа за нивно законско и наменско користење,- вели Максим Ацевски,ПГДР

Ревизорска едукација

Доделени сертификати на државните ревизори

Во просториите на ДЗР се одржа тридневната обука за ревизија на успешност водена од експерти од Националниот завод за ревизија на Република Бугарија, по кој повод ЗГДР, Насер Адеми им додели сертификатите на учесниците

Меѓународни активности

Делегација на ДЗР на конференција во Софија

Конференција на тема "Улогата на ВРИ во зајакнувањето на одговорноста, транспарентноста и интегритетот во јавниот сектор" е организирана на високо ниво под бугарско претседателство на Советот на Европската унија

Меѓународни активности

Мисија на ММФ на средба со претставници на ДЗР

Тричлена мисија на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) задолжена за евалуацијата на фискалната транспарентност имаше средба со делегацијата на ДЗР предводена од заменик главниот државен ревизор, Насер Адеми

Твининг проект на ДЗР поддржан од Европската унија

Делегација на ДЗР во посета на хрватскиот парламент

Во рамките на твининг проектот претставниците на ДЗР како членовите на компонента три, заменик главниот државен ревизор Насер Адеми и тројца пратеници како претставници на Собранието на Република Македонија се во посета на хрватскиот парламент и на Државниот завод за ревизија на Република Хрватска

Меѓународни активности

Делегација на ВРИ на Косово во работна посета на ДЗР

Осумчлена делегација на ВРИ на Косово предводена од помошник главниот државен ревизор, Керкин Морина е во тридневна работна посета на ДЗР (17-19 април)

Меѓународни активности

Претседателот на Турскиот суд за ревизија во посета на ДЗР

Делегација на Турскиот суд за ревизија предводена од претседателот на судот, Seyit Ahmet престојуваше во посета на ДЗР при што беше примена од Заменик главниот државен ревизор Насер Адеми кој ја предводеше делегација на ДЗР што учествуваше во разговорите

Меѓународна соработка

Продлабочена соработката меѓу ревизорските институции на Македонија и Косово

Делегација на ДЗР предводена од Заменик главниот државен ревизор, Насер Адеми, а во која беа и Максим Ацевски, ПГДР и Орхан Адеми, ревизор, оствари еднодневна посета на ВРИ на Косово при што беше примена од Генералниот ревизор, Бесник Османи

Твининг проект на ДЗР во соработка со ВРИ на Хрватска

Воспоставување системска соработка меѓу ДЗР и македонскиот парламент

Во просториите на Собранието на Република Македонија беше одржана почетната средба во рамките на твининг проектот поддржан од Европската унија, а преку кој проект ќе се реализира правната и институционалната реформа на системската соработка помеѓу Државниот завод за ревизија и македонскиот парламент

Меѓународни активности

Делегација на ВРИ на БиХ во посета на ДЗР

Осумчлената ревизорската делегација на Босна и Херцеговина ја предводи Ранко Крсман, заменик главен државен ревизор, делегацијата на ДЗР која учествува на дводневните разговори на неколку теми ја сочинуваат 11 ревизори, a ја предводи Насер Адеми, заменик главен државен ревизор

Делегација на ДЗР во посета на Собранието на Република Македонија

Разговори на тема: Твининг проект - соработка меѓу ДЗР и парламентот

Делегација на ДЗР предводена од Насер Адеми, заменик главен државен ревизор, оствари посета на парламентот при што во присуство на Paulina Stanoeva, програмски менаџер и Roumiana Tchoukova, постојан советник на твининг проектот, разговараа околу активностите на „Компонента 3“ која ја третира соработката на ДЗР со парламентот

Прва седница на Советот за управување со јавни финансии

Презентирана „Програмата за реформа на управување со јавните финансии 2018-2022 година“

Советот за управување со јавните финансии е координативно тело на Владата на Република Македонија задолжено за следење на спроведување на реформите на управувањето со јавните финансии, составено од претседател и десет постојани членови меѓу кои е и Главниот државен ревизор

Меѓународни активности

Насер Адеми на регионална конференција во Албанија

На покана на главниот државен ревизор на ВРИ на Албанија, Бујар Лескај, заменик главниот државен ревизор Насер Адеми учествуваше на регионалната конференцијата организирана во Драч, Албанија каде имаше свое обраќање кон присутните

Меѓународни активности

Томаж Весел во посета на ДЗР

Претседателот на Судот на ревизија на Република Словенија, Томаж Весел оствари еднодневна работна посета на Државниот завод за ревизија, при што беше примен и водеше разговори на неколку теми со Насер Адеми, заменик главен државен ревизор, а присуствуваше кусо и на интерната обука организирана од ДЗР

Твининг проект на ДЗР поддржан од Европската унија

Одржан заеднички состанок на членовите на четирите компоненти

По официјалното отворање на проектот „Понатамошно зајакнување на капацитетите и ефикасноста на ДЗР за вршење надворешна ревизија“, беше одржан заеднички состанок на членовите на четирите компоненти на кои се темели проектот

Твининг проект на ДЗР поддржан од Европската унија

Понатамошно зајакнување на капацитетите и ефикасноста на ДЗР за вршење надворешна ревизија

Свеченото отворање на проектот се одржа во просториите на Европската унија во Скопје, во присуство на претставници од трите партнери – ДЗР, Националниот завод за ревизија на Република Бугарија и Државниот завод за ревизија на Република Хрватска и поканетите гости и дипломати

Меѓународни активности

Делегација на ревизори од Шведска во посета на ДЗР

Тричлена делегација на Националната ревизорска канцеларија на Шведска престојува во еднодневна (24 јануари) посета на ДЗР при што ќе биде примена од Заменик главниот државен ревизор Насер Адеми, а во работниот дел ќе има дискусија со членовите на делегација на ДЗР

Стратешки документи на ДЗР

Донесена новата „Стратегија за развој на ДЗР 2018-2022 година“

Стратешките приоритети и новите трендови промовирани во стратешките планови на ИНТОСАИ (2018-2022 година) и на ЕУРОСАИ (2018-2023 година) се појдовна точка на стратешкиот план на ДЗР за наредниот петгодишен период во кој се дефинирани основните принципи на работењето на ДЗР

Стратешки документи

ДЗР со нова ИТ стратегија 2018-2022 година

Целта на донесената ИТ стратегија за наредниот петгодишен период е да ја зголеми ефикасноста на информацискиот систем на Државниот завод за ревизија, да овозможи правилен развој и одржливост на ИТ капацитетите и информацискиот систем, да ги презентира резултатите од работењето на ДЗР, како и да придонесе во имплементирањето на Стратегијата за развој на ДЗР

Донесена новата Годишна програма на ДЗР

Во 2018 година планирани 67 ревизии

Изборот на субјектите /проектите/темите за програмата за работа на ДЗР во 2018 година е извршен согласно член 22 и 23 став 1 од Законот за државна ревизија и Упатството за предлагање ревизии за годишна програма

Истече мандатот на Главниот државен ревизор, м-р Тања Таневска

Со ДЗР ќе раководи Насер Адеми, Заменик главен државен ревизор

До изборот на нов Главен државен ревизор, за кое Собранието на Република Македонија распиша „Јавен оглас“, со Државниот завод за ревизија ќе раководи Насер Адеми, Заменик главен државен ревизор кој имаше средба со претседателот на Собранието на Република Македонија, Талат Џафери

Информација на ДЗР за ревизорски активности

Известување за јавноста

Во врска со големиот број на барања за вршење ревизија пристигнати во последните три месеци и интересот на јавноста за тоа кога сме вршеле ревизија кај субјектите, ДЗР го објавува прегледот со сите субјекти за кои се бара ревизија, периодот кога е вршена ревизијата и каков вид на ревизија е извршена